PDG. -45 - banner

Welkom op pdghealthservices.nl

Inspiratie

Maak kennis met de Hoger Veiligheidskundige van PDG Health Services

5/16/2024 12:00:00 AM

Er zijn beroepen waar de omschrijving van de functie niet in de buurt komt van de titel, maar gelukkig zijn er ook functies waarbij dit juist wel het geval is. Zo ook bij de (Hoger) Veiligheidskundige.

Maak kennis met de Hoger Veiligheidskundige en de rol die zij bekleedt binnen Team Veiligheid van PDG Health Services.

Hoger Veiligheidskundige

De Hoger Veiligheidskundige bij PDG Health Services vervult een cruciale rol in het waarborgen van veiligheid en gezondheid op de werkvloer. Een belangrijk aspect van het werk is de Risico-Inventarisatie en -Evaluatie (RI&E), waarbij zij grondig de potentiële gevaren binnen een organisatie analyseren en maatregelen treft om deze te minimaliseren. Daarnaast is het hun verantwoordelijkheid om de RI&E te toetsen en te verzekeren dat deze voldoet aan de wettelijke vereisten en effectief is in het verminderen van risico's.

Deze rol vereist een gedegen opleiding en certificering, omdat de Hoger Veiligheidskundige een breed scala aan kennis en vaardigheden moeten bezitten om effectief te kunnen opereren. Door voortdurende educatie en training houdt zij de expertise up-to-date en blijft op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen binnen het vakgebied.

Het belang van een Hoger Veiligheidskundige kan niet worden onderschat. Door de inspanningen draagt zij bij aan het voorkomen van arbeidsongevallen en het beschermen van de gezondheid van medewerkers. Dit heeft niet alleen een positieve impact op individuen, maar ook op organisaties als geheel, zowel op het gebied van menselijk welzijn als op het vlak van productiviteit en reputatie.

Onderscheid Middel en Hoger Veiligheidskundige

Naast een Hoger Veiligheidskundige (HVK) is er ook nog een middelbaar veiligheidskundige (MVK). Het verschil tussen de twee ligt over het algemeen in de aard van hun taken en verantwoordelijkheden. Een MVK richt zich primair op operationele taken, zoals het uitvoeren van inspecties en het opstellen van rapporten. Daarentegen heeft een HVK een meer strategische rol bij het ontwikkelen en implementeren van veiligheidsbeleid, evenals het adviseren van het management. Het onderscheid tussen een MVK en een HVK kan ook variëren op basis van werkervaring, achtergrond en individueel kennisniveau.

Samenwerking overige experts

Samenwerken met andere experts binnen PDG Health Services, zoals arbeidshygiënisten, arbeids- en organisatiedeskundigen en bedrijfsartsen, is van essentieel belang om een holistische benadering van veiligheid en gezondheid te waarborgen. Door de krachten te bundelen, kunnen zij een uitgebreid en geïntegreerd advies bieden aan organisaties om hun veiligheids- en gezondheidsdoelstellingen te bereiken.

Meer informatie over de experts van PDG Health Services

Bij PDG Health Services werkt een breed scala aan professionals en deskundigen om uw medewerkers veilig, gezond en vitaal te laten werken. Benieuwd bij welke onderdelen zij u kunnen ondersteunen? Ga dan naar ons dienstenoverzicht op onze website.

 

Laatste nieuws