GetFit dag1-18

Welkom op pdghealthservices.nl

Column Jorik Vissers

“Vitale” luiers!

7/4/2024 12:00:00 AM

Inmiddels is het alweer 2,5 jaar geleden dat ik voor het eerst vader werd. En ja, alle clichés zijn waar! Er zijn ontzettend veel indrukken en het is een rollercoaster aan emoties. Kortom… Je leven is compleet veranderd en zal ook nooit meer hetzelfde zijn.

Nee, dit is geen column over hoe je een baby moet opvoeden. Dat mag je uiteraard helemaal zelf uitzoeken en bepalen. De geboorte van je kind en alles wat daarbij komt kijken heeft de nodige impact op je leven en dat zette mij aan het denken. Want als dat een impact heeft op je leven, dan dus ook op je vitaliteit. Hoe ga je hiermee om en hoe blijf je dan vitaal?

Vitaliteit

Laten we weer eens bij de basis beginnen, wat is nu eigenlijk vitaliteit? Vitaliteit is afgeleid van het Latijnse woord Vita, dat leven betekent. Vitaliteit wordt dan ook vaak letterlijk vertaald naar levensenergie of levenskracht. Heb je zin in de dag? Heb je zin om het leven aan te vallen? Hoe ga je om met zowel goede als slechte dagen/tijden? Stel je doelen voor jezelf? Hoe ga je om met dergelijke veranderingen?

Omdat de wereld waarin wij leven continu in beweging is en dus verandert, is vitaliteit ook een dynamisch proces. Een vitaal mens beschikt over een grote mentale veerkracht, heeft doorzettingsvermogen, wilskracht en energie. Het gaat daarbij om fysieke en mentale aspecten. Uiteraard spelen o.a. karaktereigenschappen, opvoeding en overtuiging een belangrijke rol.

“Vitale” luiers!

Terugkijkend op de afgelopen 2,5 jaar denk ik dat het vooral erg belangrijk is om te accepteren dat er een grote verandering in je leven heeft plaatsgevonden, waardoor je een aantal zaken anders moet inrichten en simpelweg niet meer gaan op de manier die je gewend was. Vervolgens zijn doelen stellen een hele belangrijke, waar je naast de nodige inspanning ook voldoende ruimte maakt voor ontspanning. Ook  is het in gesprek blijven met de mensen die dicht bij je staan is naar mijn idee daarin een hele belangrijke.

Tot slot heeft voor mij een stukje relativeren op bepaalde momenten ook altijd erg goed gewerkt en zeg ik vooral dat je moet genieten van de mooie momenten. Inmiddels kan ik wel zeggen dat het vaderschap me erg goed af gaat. Uiteraard zijn er ook nog wel eens mindere en zware momenten, maar ik zou haast willen spreken van “vitale luiers”!

Meer weten?

Heeft u meer vragen over vitaliteit? Neem dan contact op met PDG Health Services en vraag naar de mogelijkheden.

Jorik_5

Jorik Vissers – Directeur PDG Health Services

Laatste nieuws