PDG. -12 - Banner

Welkom op pdghealthservices.nl

Inspiratie

Alles over de beroepswettelijke keuring

6/6/2024 12:00:00 AM

Sommige beroepen vereisen geen specifieke vooropleiding, voor anderen is er wel een bepaalde opleiding, studie of ervaring nodig. Maar er zijn ook beroepen waar u, periodiek en wanneer u aangenomen wilt worden, een beroepswettelijke keuring voor moet laten uitvoeren. Hoe komt dat en wanneer is het verplicht?

Wat is een beroepswettelijke keuring?

Een beroepswettelijke keuring is een medische keuring die verplicht is gesteld voor bepaalde sectoren en beroepen, om zodanig te kunnen voldoen aan de vereiste gezondheids- en veiligheidsnormen. Aan de hand van de keuring wordt beoordeeld of een medewerker fysiek en mentaal geschikt is om een specifiek beroep uit te mogen oefenen. Het doel van deze keuringen is het waarborgen van de veiligheid en gezondheid van de medewerker, net als andere direct betrokkenen bij het uitvoeren van de werkzaamheden.

Waarom wordt een beroepswettelijke keuring uitgevoerd?

Tijdens de keuring wordt gecontroleerd of de medewerker voldoet aan bepaalde medische eisen die noodzakelijk zijn voor het veilig uitvoeren van het betreffende beroep. Zo wordt bijvoorbeeld gekeken naar de algemene gezondheid van de medewerker, eventuele medische aandoeningen die van invloed kunnen zijn op de veiligheid op de werkvloer en of de medewerker in staat is om zijn taken naar behoren uit te voeren.

Doel beroepswettelijke keuringen

Door (periodiek) te controleren of iemand fysiek en mentaal in staat is om zijn functie uit te oefenen, kunnen arbeidsongevallen en fouten als gevolg van medische problemen worden voorkomen. De keuring zorgt ervoor dat medewerkers, die bepaalde risico's lopen tijdens hun werkzaamheden - zoals werken op grote hoogte of werken met machines en/of gevaarlijke stoffen, medisch geschikt zijn om deze taken veilig uit te voeren.

Daarnaast kan een beroepswettelijke keuring ook helpen om eventuele (werkgerelateerde) gezondheidsproblemen vroegtijdig op te sporen en te behandelen, (langdurig) verzuim te verminderen en het verhogen van de productiviteit op de werkvloer. Het zorgt er ook voor dat medewerkers op de hoogte zijn van eventuele gezondheidsrisico's die verbonden zijn aan hun beroep en dat zij de juiste preventieve maatregelen kunnen nemen om deze te verminderen.

Wat als iemand niet geschikt is na de keuring?
Als een medewerker niet medisch geschikt wordt bevonden tijdens een beroepswettelijke keuring, kan dit betekenen dat hij/zij het desbetreffende beroep niet mag uitoefenen. Dit kan teleurstellend zijn voor de medewerker, maar uiteindelijk is het in het belang van zijn/haar eigen gezondheid en veiligheid, evenals die van anderen. Daarom is het van belang dat de regels en richtlijnen omtrent beroepswettelijke keuringen worden nageleefd.

Meer informatie over beroepswettelijke keuringen

PDG Health Services ondersteunt uw organisatie graag bij het naleven van deze regels en richtlijnen. Heeft u interesse en wilt u meer weten over de beroepswettelijke keuringen? De projectcoördinatoren van team Gezondheid van PDG Health Services helpen u graag verder en kunnen u meer informatie geven over onze dienstverlening en werkwijze. Mail naar info@pdghealthervices.nl en wij nemen contact met u op!

Laatste nieuws